2025-01-09 10:12Nyheter

SGI:s forskning presenterades på konferens i Japan

YokohamaKonferensen som Hanna besökte hölls på 25:e våningen i Yokohama Landmark Tower, som är den högsta byggnaden på bilden.

Hanna Fritzson, geotekniker på Statens geotekniska institut, tillbringade en vecka i Yokohama i Japan på den internationella konferensen Deep Mixing. Med sig hem har hon nya kontakter och kunskap om hur man utomlands arbetar med djupstabilisering och relaterade klimatfrågor.

Hanna Fritzson framför sin poster på konferensen Deep MixingI fokus för konferensen stod frågor om hur man kan öka stabilitet och bärförmåga i mark genom så kallad djupstabilisering.

Hanna, du var har varit på konferens i Japan. Berätta mer!

– På konferensen diskuterades olika metoder för utförande av djupstabilisering, vilket är intressant för oss på SGI som arbetar med markens byggbarhet och stabilitet. Jag presenterade ett av SGI:s forskningsprojekt som handlar om långtidshållfasthet. I projektet borrar vi i 30 år gamla kalkcementpelare, vilka har använts för att stabilisera marken under vägar och järnvägar. Vi undersökte hållfastheten i pelarna och jag hade med mig en poster och presenterade resultatet från forskningsprojektet, säger Hanna Fritzson.

Vilka är resultaten?

– Preliminärt kan vi se att hållfastheten i kalkcementpelarna är väldigt hög, högre än man eftersträvat. De pelare man gjorde på 80-talet håller alltså fortfarande, vilket är bra. Men ur ett resursperspektiv kan man fråga sig om det är onödigt att hållfastheten är högre än eftersträvat. Har man överdimensionerat? Kan man använda mindre bindemedel och på så sätt få lägre koldioxidutsläpp?

Hur gick presentationen?

– Väl, tycker jag. Men den metod som vi i Sverige använder vid djupstabilisering, den så kallat torra metoden, är inte vanlig utomlands. Det är mest vi och Norge som använder den. Därför drog nog presentationer om den våta metoden, som används i de flesta länder, fler åhörare.

Vad var mest värdefullt med konferensen?

– Att höra hur människor i olika delar av världen använder metoden i olika typer av infrastrukturprojekt och hur de arbetar med klimatfrågan i relation till detta. Dels genom forskning, exempelvis om alternativa bindemedel, men också rent praktiskt i olika skeden av byggprocessen. Det är kunskap som jag kan ta med hem och använda i forskning på SGI. Det var också värdefullt att få kontakt med personer världen över som arbetar med samma saker som man själv.



Om Statens geotekniska institut

Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att minska riskerna för ras, skred och erosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.


Kontakt

Therese Ekstrand Amaya
Kommunikatör
Therese Ekstrand Amaya